Musikkforleggerprisen 2016

Vinnere av Musikkforleggerprisen 2016:

Det ble utdelt priser i fem kategorier under utdelingen i Kulturkirken Jakob tirsdag 15. mars 2016.

Her finner du listen over vinnerne med juryen begrunnelse:

Årets verk, populærmusikk:

«Keep that letter safe» – Ingrid Helene Håvik – Propeller Music Publishing

Juryens uttalelse:

Som låtskriver og vokalist i Highasakite har Ingrid Helene Håvik gjort seg særdeles aktuell de siste årene. Verket «Keep that letter safe» ble kjent for det norske folk etter at det første minuttet var åpningsmelodien for TV-serien «Frikjent». Forventningene var store til om fortsettelsen ville innfri det begynnelsen lovet.

Juryen mener at verket har et filmatisk uttrykk med mystikk og kompleksitet. Lydbildet er veldig i tiden og er melodisk og harmonisk spennende, noe som skaper et verk med et fantasi-eggende og svært karakteristisk lydlandskap.

Årets verk, klassisk/samtidsmusikk:

«Dirty dancing» – Torstein Aagaard-Nilsen – Norsk Noteservice

Juryens uttalelse:

Torstein Aagaard-Nilsens verk viser håndverk på meget høyt nivå som gjennom dets lekenhet og letthet gir en overraskende og utfordrende effekt overfor lytteren. Han behersker dette formatet på en brilliant måte, og skriver ny, spennende musikk for blåsere som fenger unge musikere.

Disse kvalitetene har gjort at han er blitt en meget sentral skikkelse i korps og brass band miljøet, og med det har fått unge musikere interessert i å utforske ny musikk.
Årets Gjennombrudd:

Caroline Ailin – Waterfall Music

Juryens uttalelse:

Caroline Ailin har bemerket seg som låtskriver i 2015 gjennom hennes fine bruk av melodi og tekst med en spesiell teft for konsepter. Uttrykket og måten å jobbe på representerer en modig satsing.

Arbeidet har resultert i spennende samarbeid med aktuelle produsenter og andre låtskrivere over hele verden.
Året Opphavsperson:

Kristoffer Lo – Propeller Music Publishing

Juryens uttalelse:

Med albumet «Savages» hvor Kristoffer Lo spiller sammen med 12 utvalgte musikere som sammen utgjør Trondheim Jazz Orchestra, gjorde han i 2015 seg bemerket som en særdeles allsidig komponist. Albumet er et sterkt personlig uttrykk med en absolutt kompromissløs tilnærming.

Med albumet og en opptreden på Øya mener juryen at Kristoffer Lo var en bemerkelsesverdig og spennende opphavsperson i 2015. Sterke følelser preger musikken, noe som viser at komponisten har noe å melde, også utover det musikalske.

Ærespris

Trond H.F. Kverno – Cantando Musikkforlag og Norsk Musikforlag

Musikkforleggerprisens andre Ærespris blir gitt til en person som står meget sentralt i norsk kirkemusikk. Han begynte sin karriere innenfor musikkteori og ble i 1994 utnevnt som professor i kirkemusikk med kirkemusikk-komposisjon som fordypningsområde. I Norsk salmebok av 2013 er han representert med hele 52 verk og man finner han også i salmebøker i Sverige, Danmark, Finland, Island, Nederland og Tyskland. Årets Æresprisvinner vant også den første Musikkforleggerprisen i kategorien «årets verk, Klassisk/samtidsmusikk» i 2015.  Dette året fylte han 70 år, og som en av Norge og Nordens fremste komponister innenfor kirkemusikk er det en stor ære å annonsere at Musikkforleggerprisens Ærespris går til Trond H.F Kverno.

Æresprisvinneren fikk i oppgave å gi bort et pengestipend på 20 000 kr til et ungt talent. Kverno valgte å gi dette videre til Tord Kalvenes som også var nominert i kategorien «årets gjennombrudd».